کارآفرینی اجتماعی به زبان ساده
کارآفرینی اجتماعی رویکردی است که با به کارگیری ایده و راهکارهای خود ، سعی در ایجاد تغییرات مثبت در اجتماع را دارد. این چالش ها بسیار گسترده و متنوع هستند و تنها به یک جامعه یا منطقه خاص محدود نمیشود بلکه سرتاسر جهان را در برمیگیرد. برخی از این مسائل و مشکلات اجتماعی مواردی نظیر امکانات و سیستم آموزشی و بهداشتی ناکافی ، تهدیدات زیست محیطی ، افول و ناکارآمدی سیستم های سیاسی و حکومتداری ، فقر، بیکاری و… است.
منظور از کارآفرینی اجتماعی چیست؟
کارآفرینی اجتماعی فرایندی است که از طریق آن سعی می شود با استفاده از تکنیک های اجتماعی و اقتصادی و چالش اجتماعی را برطرف کنیم. این شیوه از کارآفرینی نه تنها هدف خود را ارتقاء عملکرد و سود شرکت خود می داند بلکه هدف فراتر آن ارائه سود مثبت به جامعه است. تعریف مشخصی از کارآفرینی اجتماعی وجود ندارد، زیرا افراد حوزه های گوناگون با آن در ارتباط هستند؛ جامعه شناسان ، فعالان اجتماعی، اقتصادانان و… کارآفرینان اجتماعی برای ایجاد تحول در جامعه استراتژی های مختلفی دارد ، برخی از کارآفرینی های اجتماعی فعالیت هایی را به صورت یک پروژه به مؤسسات نیکوکاری ارائه می دهند،برخی دیگر بودجه کارآفرینی اجتماعی را در قالب کمک های مالی مردمی فراهم میکنند و برخی دارایی ها و منابع اقتصادی در گردش را برای منفعت کل جامعه توسعه می دهند.
کارآفرین اجتماعی چه کسی است؟
ما اکنون می دانیم که کارآفرینی اجتماعی چیست ، حال باید درک کنیم منظور از کارآفرین اجتماعی چه کسی است. کارآفرینان اجتماعی افرادی هستند که در جهت ارائه ایده ها و راه حل های نو برای مشکلاتی که جامعه با آن روبروست ، فعالیت میکنند. آنها سعی میکنند با آگاهی از نحوه رفع این چالشها و توانمندسازی جامعه، این مشکلات را برطرف کنند. آنها با توسعه کارآفرینی اجتماعی سعی می کنند جامعه را متقاعد کنند تا تمام منابع خود را در راستای منفعت جمعی به کار گیرد. کارآفرینان اجتماعی ایده های قابل فهم ساده ای را توسعه می دهند که افراد می توانند از آن برای پیشرفت و پیشرفت جامعه استفاده کنند
در واقع هدف اصلی کارآفرینان اجتماعی شناسایی عوامل مؤثر در ایجاد تغییرات اجتماعی است ، که به مردم انگیزه می دهد تا ایده ها ، راه حل ها و راهبردهای خود را برای حل این مسائل اجتماعی توسعه دهند. به طور خلاصه ، کارآفرین اجتماعی یک عامل یا واسطه گر است که می خواهد تحولات مثبتی در جامعه ایجاد کند.
کارآفرینان اجتماعی فعالیت خود را چگونه شروع میکنند؟
آنها ابتدا مسئله اجتماعی را که باید برطرف شود را تجزیه و تحلیل میکنند. سپس سعی میکنند علل و ریشه های مشکل را دریابند ، این کار از طریق تحقیق دقیق ،یافته ها و تحلیل میدانی ، نظرسنجی و… انجام میشود. سپس با توجه به الگوهای اجتماعی موجود در جامعه ایده ها و راهکارهایی برای ایجاد تغییر ارائه می دهند.
نکته مهم اینجاست که کارآفرینان اجتماعی در این مسیر تلاش میکنند تا بازیگران اصلی تاثیر گذار بر این تغییرات را شناسایی از خود جامعه را شناسایی کرده و از آنها کمک بگیرند. این سازندگان تغییر ، یک شبکه بههم پیوسته را در قالب یک کارآفرینی اجتماعی تشکیل میدهند. این شبکه امکان تبادل ایده ها ، بازخورد ها و توسعه راهکارهای مؤثر را برای حل مشکل فراهم می آورد. کارآفرینان اجتماعی با نوآوران اجتماعی ، سرمایه گذاران ،سازمانهای اجتماعی و… جامعه همکاری می کنند تا تحولات اجتماعی طولانی مدت و مؤثر در جامعه ایجاد شود.